Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam al zegt lost u dus niets af met een aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor zijn de maandlasten wel het laagst. Hypotheekrente aftrek krijgt u alleen over de betaalde rente. Aangezien u met deze aflossingsvorm alleen maar rente betaalt is de teruggave het grootst. Na 30 jaar is er geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor de maandlasten stijgen. Indien u een hypotheek heeft afgesloten voor 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar.

Maximaal 50%

Om de risico’s te beperken, mag een aflossingsvrije hypotheek sinds augustus 2011 niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning. Het restant moet sowieso worden afgelost  Als u oud recht heeft (van voor 2013 en een eerder afgesloten hogere aflossingsvrije hypotheek heeft dan 50% van de woningwaarde , dan mag u de hypotheek wel oversluiten naar een andere geldverstrekker. Voorwaarde is dat u niet verhuist.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Het overgangsrecht geldt voor het bedrag van de bestaande eigenwoningschuld als u verhuist naar een nieuwe koopwoning. Dit betekent dat de oude regels van toepassing blijven als u voor het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin u de bestaande eigenwoningschuld hebt afgelost, een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Alleen het gedeelte dat tot de bestaande eigenwoningschuld hoort is aftrekbaar.