• Pensioen

  Wil je je pensioen aanvullen voor een comfortabele oude dag? Of bouw je als zelfstandig ondernemer helemaal geen pensioen op? Ik adviseer je over de slimme routes naar meer geld voor later.

  Zelf een lijfrente berekenen
  Banner_background_v3_laag

Pensioen

Pensioen lijkt voor veel mensen ver weg. Toch is pensioen dichterbij dan je denkt. Er zijn vijf soorten inkomstenbronnen die kunnen bijdragen aan je inkomen als je met pensioen gaat:

 • AOW
 • Werknemerspensioen
 • Lijfrente bij banken en verzekeraars
 • Inkomsten uit vermogen
 • Inkomsten uit arbeid na pensionering

Wat is pensioen

Globaal is pensioen een inkomensverzekering waarmee een inkomen wordt verzekerd voor wanneer dat wegvalt wegens ouderdom, arbeidsongeschiktheid of overlijden. De meeste mensen bouwen pensioen op via hun werkgever. Of en hoeveel dit is, hangt af van de werkgever. Check daarom hoe jouw pensioenzaken ervoor staan.

Bereken je AOW leeftijd en kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

En, hoeveel pensioen heb je later? Vind je dat genoeg of toch te weinig? En wat is er voor je nabestaanden wanneer je overlijdt?

Persoonlijk financieel advies

Wil je je pensioen aanvullen of wil je extra geld voor later? Bijvoorbeeld voor een ander spaarpotje, zoals reizen, een tweede huis of een boot?

We hebben het hier over vermogensvragen. En in dit soort situaties zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Bijvoorbeeld:

✓  Heb je nu geld over voor extra pensioen?

✓ Wat zijn de regels van de Belastingdienst?

✓ Wat zijn de voordelen en nadelen van sparen of beleggen?

Een onafhankelijk financieel adviseur geeft je persoonlijk en op maat advies voor eventuele extra maatregelen voor financiële zekerheid voor later. Of je nu werknemer, werkgever, zzp-er of DGA bent. We kijken samen naar jouw wensen voor de toekomst.

Lijfrente voor zzp-ers

Als zzp’er bouw je geen pensioen op bij een werkgever. Maar je wilt natuurlijk wel geld voor later. Daar zijn diverse mogelijkheden voor, zodat jij een pensioentekort voorkomt.

Je kunt bijvoorbeeld heel flexibel middels een lijfrente gebruik maken van diverse fiscale voordelen. De premie die je betaalt is nu al aftrekbaar. Pas als je het later uit laat keren moet je er belasting over betalen. En meestal val je dan in een lager tarief. Dus dat is nu voordeel én later voordeel!

In de tussentijd is het vermogen mooi gegroeid. Je kunt kiezen of de inleg belegd wordt in aandelen, obligaties of spaarrente. En als het een keer niet uitkomt, kun je er ook voor kiezen die maand niet te storten – zonder boetes.

Wacht niet te lang met geld opzij zetten, want hoe langer je wacht, hoe minder je kunt opbouwen voor later.