• Pensioen

    Wil je je pensioen aanvullen voor een comfortabele oude dag? Of bouw je als zelfstandig ondernemer helemaal geen pensioen op? Ik adviseer je over de slimme routes naar meer geld voor later.

    Banner_background_v3_laag

Lijfrente voor zzp’ers

Als zzp’er bouw je geen pensioen op bij een werkgever. Maar je wilt natuurlijk wel geld voor later. Daar zijn diverse mogelijkheden voor, zodat jij een pensioentekort voorkomt.

Je kunt bijvoorbeeld heel flexibel middels een lijfrente gebruik maken van diverse fiscale voordelen. De premie die je betaalt is nu al aftrekbaar. Pas als je het later uit laat keren moet je er belasting over betalen. En meestal val je dan in een lager tarief. Dus dat is nu voordeel én later voordeel!

In de tussentijd is het vermogen mooi gegroeid. Je kunt kiezen of de inleg belegd wordt in aandelen, obligaties of spaarrente. En als het een keer niet uitkomt, kun je er ook voor kiezen die maand niet te storten – zonder boetes.

Wacht niet te lang met geld opzij zetten, want hoe langer je wacht, hoe minder je kunt opbouwen voor later.

retirement-planning
planning

Geld voor later

Extra geld voor later? Ter aanvulling op een pensioen? Of extra geld voor een ander spaarpotje, zoals reizen, een tweede huis of een boot?

We hebben het hier over vermogensvragen. En in dit soort situaties zijn er een aantal zaken waar je over na moet denken. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel pensioen heb je later? Vind je dat genoeg of toch te weinig?
  • Heb je nu geld over voor extra pensioen?
  • Wat zijn de regels van de Belastingdienst?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van sparen of beleggen?

Neem contact op voor de antwoorden en persoonlijk advies.

Lijfrente

Lees in dit document globaal over de stappen en de kosten.